Actief schrijven, doe jij het al? Professionele copywriters weten niet beter. Het is namelijk dé manier om prettig leesbare teksten te schrijven die de lezer aanspreken. Ook als je geen ervaren tekstschrijver bent, maak je door actief te schrijven boeiende en lekker lopende teksten. In dit artikel laten we zien hoe je dat doet!
Waarom actief schrijven?
We schrijven vooral actief, omdat de meeste mensen dat prettiger vinden om te lezen. Dat komt doordat actieve zinnen makkelijker te begrijpen zijn. Bij de meeste actieve zinnen staat het onderwerp vooraan in de zin. Daardoor is het sneller duidelijk wat het onderwerp is en wat er gebeurt. Bovendien blijf je met actieve zinnen dichter bij de kern en draai je dus niet om de boodschap heen. Daardoor is jouw boodschap duidelijker. Actieve zinnen zijn levendiger, spreken de lezer meer aan en maken de complete tekst overtuigender.
Wat is actief schrijven?
Bij actief schrijven vermijd je zoveel mogelijk hulpwerkwoorden, want die woorden maken een zin passief. En in de meeste gevallen kun je een hulpwerkwoord prima achterwege laten.
Dit zijn veelvoorkomende hulpwerkwoorden:
- Kunnen
- Zijn
- Hebben
- Worden
- Zullen
- Proberen
Hoe schrijf je actief?
Naast het vermijden van hulpwerkwoorden, zijn er nog een aantal andere tactieken om actief te schrijven. We benoemen ze hieronder.
Gebruik de onvoltooide tijd
Door in de onvoltooide tijd te schrijven, voorkom je dat je hulpwerkwoorden gebruikt. Je zinnen worden dus automatisch korter. Bij het schrijven in de voltooide tijd, heb je namelijk het hulpwerkwoord ‘hebben’ of het hulpwerkwoord ‘zijn’ nodig.
Bekijk hieronder maar eens het verschil tussen de zin in de voltooid tegenwoordige tijd en de zin in de onvoltooid tegenwoordige tijd.
Voorbeeld van een zin in de onvoltooid tegenwoordige tijd:
Ze gaat naar het concert.
Voorbeeld van een zin in de voltooid tegenwoordige tijd:
Ze is naar het concert gegaan.
De bovenste zin leest toch veel prettiger? Met zinnen in de verleden tijd geldt hetzelfde.
Kijk maar eens naar deze zin in de onvoltooid verleden tijd:
Hij woonde in Haarlem.
En naar deze zin in de voltooid verleden tijd:
Hij heeft in Haarlem gewoond.
Vermijd twijfelwoorden
Met actief schrijven maak je een tekst krachtiger. Hoe krachtiger een tekst is, hoe meer die de lezer overtuigt. Het gebruiken van twijfelwoorden heet ook wel ‘onzeker taalgebruik’. Want je straalt er onzekerheid mee uit. Net als hulpwerkwoorden, maken twijfelwoorden een zin zwakker. Bovendien worden twijfelwoorden vaak in combinatie met hulpwerkwoorden gebruikt. Vermijd ze daarom in je tekst.
Wat zijn twijfelwoorden?
- Misschien
- In principe
- Op zich
- Wellicht
- Eventueel
- Mogelijk
- Meestal
- Waarschijnlijk
Is passief schrijven dan altijd fout?
Nee, hoor! Soms vraagt een situatie om een passieve zin. Bijvoorbeeld wanneer je randzaken wilt uitleggen of als je niet weet wie of wat het onderwerp is. En in een langere tekst zoals een blogartikel, kun je prima korte actieve zinnen afwisselen met een passieve zin. Je krijgt er zelfs een lekker ritme door. Gewoon doen dus!
Probeer het zelf eens!
Heb je ooit een tekst geschreven? Pak ‘m erbij en zet zoveel mogelijk zinnen in de actieve vorm. Zie je dat jouw tekst nu veel fijner leest? En dat jouw boodschap beter overkomt? Dat is wat actief schrijven met teksten doet!
Oefenen met actief schrijven
Wil je deze schrijfvorm goed onder de knie krijgen? Dan helpt het om veel te oefenen. Schrijf bijvoorbeeld eerst een tekst, zonder al te veel na te denken over het maken van actieve zinnen. Loop de tekst door en zet de passieve zinnen in de actieve vorm.
Wil je alvast een beetje oefenen? Hieronder staan een aantal ‘oefenzinnen’. Oftewel zinnen in de passieve vorm. Aan jou de taak om er actieve zinnen van te maken.
Zin 1: Ook van jullie bruiloft kunnen wij een onvergetelijke dag maken.
Zin 2: Wij kunnen je helpen bij het aanvragen van vergunningen voor jouw bouwproject.
Zin 3: Vanochtend zijn de wandelaars gestart met het lopen van hun wandelroute.
Zin 4: Voor sommige mensen kan het spannend zijn om te emigreren.
Waarschijnlijk merk je wel dat het niet bij elke zin makkelijk is om er de actieve vorm van te maken. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt. En soms moet je een beetje creatief zijn. Hieronder laten we zien welke actieve zinnen wij van bovenstaande zinnen maakten.
Onze actieve vorm van de oefenzinnen
Zin 1: Ook van jullie bruiloft maken wij een onvergetelijke dag.
Zin 2: Wij helpen je bij het aanvragen van vergunningen voor jouw bouwproject.
Zin 3: De wandelaars startten vanochtend met hun wandelroute.
Zin 4: Sommige mensen vinden emigreren spannend.
Hulp nodig bij jouw content?
Wil je meer weten over actief schrijven? Of wil je het schrijven voor jouw bedrijf compleet uit handen geven? Neem dan contact met ons op, want wij helpen je graag!