WhatsApp Channels | Zo werkt het!

WhatsApp Channels zo werkt het

WhatsApp Channels; onthoud deze naam goed, want je gaat het zéker vaker tegenkomen. Gebruik je al WhatsApp, dan hoef je er niet eens veel moeite voor te doen om deze nieuwe feature te ontdekken. Je vindt ‘m gewoon linksonder in beeld zodra je de app opent. Easy peasy. Maar hóe werkt het nou precies en heb je er echt wat aan? Of is het weer een nieuwigheid die snel weer vergeten is? Wij denken van niet. En we leggen je hieronder uit waarom.

Meta introduceert nieuw socialmediaplatform

Ja, Meta weet wel hoe je de socialmedia-wereld op zijn kop zet. Dat bewijst ze dit keer met de introductie van WhatsApp Channels (of: ‘WhatsApp Kanalen’). Het is een hele nieuwe manier om belangrijke updates van mensen en organisaties rechtstreeks in WhatsApp te ontvangen. Deze nieuwe functie beschrijft Meta in haar officiële verklaring als “een eenvoudige, betrouwbare en privé manier om belangrijke updates te ontvangen”. Een spannende ontwikkeling binnen social media. Waarom? Het verandert ineens de manier waarop we met elkaar communiceren via WhatsApp!

Een game changer in de wereld van Social Media

WhatsApp Channels is dus geen gewone update; het is een mijlpaal in de wereld van instant messaging. Terwijl andere socialmedia-platformen gebruikmaken van complexe algoritmen om content te selecteren, biedt WhatsApp Channels je de mogelijkheid om persoonlijke updates te ontvangen van de mensen en organisaties die je volgt. Kortom, WhatsApp Channels plaatst jou als gebruiker weer in de bestuurdersstoel. Jij bepaalt wat je ziet!

Wat is WhatsApp Channels?

WhatsApp Channels geeft je updates van de persoon of het bedrijf dat het kanaal beheert. Deze updates lijken op tweets, maar er is een belangrijk verschil: het is niet mogelijk om direct te reageren op berichten binnen een kanaal. Als je een reactie wilt geven, moet dit via een privéchat met de beheerder van het kanaal. Wel kan je reageren via emoji’s en kan je zien hoeveel reacties een bericht heeft gekregen.

Voordelen voor jou als volger

Het volgen van WhatsApp kanalen biedt diverse voordelen:

 • Gepersonaliseerde Informatie
  Je kiest zelf welke kanalen je wilt volgen, waardoor je alleen de content ontvangt die voor jou relevant is.
 • Sneller op de hoogte van belangrijke updates
  Als WhatsApp-gebruiker heb je vast en zeker een hoge betrokkenheid en open je bijna al je ontvangen berichten. Dit betekent dat je snel op de hoogte bent van belangrijke updates.
 • Eenvoudig en privé
  Geen overvolle nieuwsfeeds meer! Je wordt eindelijk niet meer overspoeld met irrelevante informatie en reclame.

Kortom, een geweldige manier om op de hoogte te blijven van belangrijke updates zonder de ruis van traditionele sociale media!

Hoe WhatsApp Channels te gebruiken als volger

Nieuwsgierig geworden en wil je kanalen gaan volgen? Volg dan deze eenvoudige stappen:

 1. Open WhatsApp
  Open WhatsApp op je telefoon.
 2. Navigeer naar het ‘Updates’-tabblad
  In de app vind je een tabblad met de naam ‘Updates’ (dit tabblad kan per apparaat verschillende namen hebben, bijvoorbeeld ‘Kanalen’ of ‘Channels’). Klik op dit tabblad.
 3. Verken beschikbare kanalen
  Binnen het ‘Updates’-tabblad zie je een lijst met beschikbare kanalen om te volgen. Deze kanalen kunnen variëren van nieuwsorganisaties tot influencers en lokale instellingen. Blader door de lijst en bekijk welke kanalen je interessant vindt.
 4. Kies een kanaal om te volgen
  Selecteer het kanaal dat je wilt volgen door erop te klikken. Dit opent het kanaal en geeft je toegang tot de updates en content die door de beheerder worden gedeeld.
 5. Klik op ‘Volg’
  Onder het kanaal zie je de optie om het kanaal te volgen. Klik op ‘Volg’ om updates van dat kanaal te ontvangen.
 6. Ontvang updates
  Zodra je een kanaal volgt, ontvang je automatisch de updates en content die de beheerder van dat kanaal deelt. Dit kunnen tekstberichten, afbeeldingen en video’s zijn.
 7. Blader door updates
  Ga regelmatig naar het ‘Updates’-tabblad om de nieuwste berichten van de kanalen die je volgt te bekijken. Hier kun je de updates lezen, bekijken en erop reageren met emoji’s.

Het proces is eenvoudig en stelt je in staat om content te ontvangen van de kanalen die je interesseren, rechtstreeks in je WhatsApp-app.

WhatsApp Channels inzetten voor je bedrijf

Wil je zelf een kanaal beginnen? Good on you! WhatsApp Channels biedt jou als beheerder de mogelijkheid om waardevolle content en informatie te delen met jouw doelgroep. Hier zijn maar liefst 10 voordelen als je WhatsApp Channels inzet voor je bedrijf:

 1. Directe communicatie
  Als beheerder heb je een directe lijn met je volgers. Je kunt belangrijke updates, aankondigingen, nieuws en andere informatie rechtstreeks naar hen sturen.
 2. Groot bereik
  Er is geen limiet aan het aantal volgers dat je kunt hebben. Dit betekent dat je berichten een groot publiek bereiken.
 3. Diverse contentmogelijkheden
  WhatsApp Channels biedt verschillende opties voor het delen van content, zoals tekst, afbeeldingen, video’s, stickers, links en polls. Dit stelt je in staat om afwisselende en boeiende berichten te delen.
 4. Hoge betrokkenheid
  WhatsApp-gebruikers hebben de gewoonte om bijna al hun berichten te openen. Hierdoor heb je de garantie dat je boodschappen daadwerkelijk worden gezien.
 5. Eenvoudige interactie
  Hoewel de interactiemogelijkheden voor volgers beperkt zijn tot emoji-reacties, kun je toch eenvoudige feedback van je doelgroep ontvangen.
 6. Bewerkingsmogelijkheden
  Je hebt tot 30 dagen na het plaatsen van een bericht de mogelijkheid om deze te bewerken. Dit geeft je de flexibiliteit om je content aan te passen indien nodig.
 7. Dekking over de hele wereld
  WhatsApp Channels heeft een wereldwijde dekking. Dit geeft je toegang tot een breed scala aan potentiële volgers.
 8. Gratis service
  Het gebruik van WhatsApp Channels is gratis. Je kunt je boodschappen dus verspreiden zonder extra kosten.
 9. Community building
  WhatsApp Channels is een uitstekend kanaal voor community building. Het is dé plek om een loyale volgersbasis op te bouwen die geïnteresseerd is in wat je te bieden hebt.
 10. Privacy gewaarborgd
  WhatsApp Channels beschermt de privacy van beheerders door hun telefoonnummer en profielfoto verborgen te houden voor volgers. Je bepaalt zelf wie je kanaal mag volgen en of het openbaar is.

WhatsApp Channel maken | Stappenplan

Het proces om een kanaal aan te maken en te beheren is heel eenvoudig. Als je WhatsApp Channels gaat inzetten voor jezelf of je bedrijf, volg je deze eenvoudige stappen:

 1. Bereid je voor
  We snappen dat je super-enthousiast bent, maar zorg eerst voor een duidelijk doel en maak een plan voor wat je met je kanaal wilt bereiken. Bedenk welk soort content je wilt delen en wie je doelgroep is.
 2. Wacht op beschikbaarheid
  Op dit moment is het aanmaken van kanalen binnen WhatsApp Channels beperkt tot grote organisaties of bekende personen. Als individu of klein bedrijf moet je wachten tot deze mogelijkheid voor iedereen beschikbaar wordt gesteld.
 3. Aanmaken van een kanaal
  Als de functie beschikbaar is voor iedereen, kun je een kanaal aanmaken door de volgende stappen te volgen:
 • Open WhatsApp en ga naar het ‘Updates’-tabblad.
 • Klik op de knop om een nieuw kanaal aan te maken.
 • Volg de instructies om de naam en beschrijving van je kanaal in te stellen.
 1. Content delen
  Yes, gefeliciteerd! Je kanaal is aangemaakt! Nu kan je beginnen met het delen van content. Dit kunnen tekstberichten, afbeeldingen, video’s, stickers, links en polls zijn. Zorg ervoor dat je content relevant is voor je doelgroep en past bij het doel van je kanaal. Tip: Besteed het schrijven van content uit aan professionals, dan heb je er zelf geen omkijken meer naar!
 2. Beheer je kanaal
  Je kunt de content op je kanaal beheren en bewerken tot 30 dagen na plaatsing. Belangrijk is ook om je kanaal up-to-date te houden. Maak van je kanaal een must-read!
 3. Promoot je kanaal
  Om meer volgers te krijgen, kun je je kanaal promoten op andere socialemediakanalen, websites etc.
 4. Houd de feedback in de gaten
  Blijf attent op feedback van je volgers en pas je contentstrategie aan op basis van hun reacties en behoeften.

WhatsApp Communities versus Channels

Nu horen we je denken; wat is dan het verschil tussen WhatsApp Communities en WhatsApp Channels? In WhatsApp Communities (of: ‘WhatsApp-groepen’) kunnen alle leden dingen zoals foto’s, video’s, tekstberichten en peilingen plaatsen. Maar bij WhatsApp-kanalen kan alleen de beheerder berichten plaatsen, en de volgers kunnen alleen reageren op die berichten. Dus, in groepen kun je samen praten en dingen delen, terwijl kanalen meer zijn zoals nieuwsuitzendingen over een specifiek onderwerp.

Hoe zit het met de privacy?

Privacy is een belangrijke zorg bij WhatsApp Channels, zowel voor beheerders als gebruikers. Hier is hoe het zit:

Voor beheerders

– De telefoonnummers en profielfoto’s van kanaalbeheerders worden verborgen voor volgers. Dit betekent dat volgers niet je persoonlijke telefoonnummer of profielfoto kunnen zien.
– Beheerders hebben controle over wie hun kanaal mag volgen. Dit betekent dat je zelf kunt beslissen wie toegang heeft tot je kanaal en wie niet.
-WhatsApp Channels waarborgt de privacy van kanaalbeheerders door hun persoonlijke gegevens te beschermen.

Voor gebruikers (volgers)

– Als gebruiker die een kanaal volgt, wordt je telefoonnummer niet gedeeld met de beheerder van dat kanaal. Dit betekent dat je telefoonnummer veilig blijft.
– Andere volgers van een kanaal kunnen niet zien wie dat kanaal nog meer volgt.

Kortom; WhatsApp Channels is ontworpen om de privacy van zowel beheerders als gebruikers te waarborgen. Dit betekent dat je content kunt delen en volgen zonder je zorgen te maken over je persoonlijke gegevens.

WhatsApp Channels | Iets voor jou?

Nu je meer weet over WhatsApp Channels, is de vraag: is dit nieuwe communicatiemiddel ook iets voor jou? Als ontvanger biedt het je een directe en persoonlijke manier om content te ontvangen van mensen en organisaties die je interesseren. Als beheerder is het een krachtig platform om je boodschap te delen met een breed publiek.

Of het iets voor jou of je bedrijf is hangt af van je behoeften en doelen. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe manier om informatie te ontvangen of je eigen content te verspreiden, WhatsApp Channels kan zeer zeker een waardevolle aanvulling zijn op je communicatiestrategie!

© De Contentmaker